NA TROPIE PRZYPRAW (S. Bowkett, Wyobraź sobie, że...)

 

Cele: Uczeń świadomie spostrzega smaki i zapachy.

Uczestnicy: 10-15 lat. Praca zbiorowa, w małych grupach lub parami.

Czas: 30 min.

Przebieg: Jedno dziecko (w klasie, grupie, parze) dysponuje próbkami. Pozostałe zamykają oczy. Mają wstrzymać się od uwag. Przyprawy, zioła, aromaty podawane są pojedynczo. Dzieci wąchają przez kilka sekund i zapisują wrażenia. Zapis powinien zawierać:

przypuszczenie, co to za przyprawa lub zioło:

co ten zapach przywodzi dziecku na myśl (nie musi wiązać się bezpośrednio z daną rzeczą);

różnice i podobieństwa pomiędzy zapachem poszczególnych próbek.

Pomoce: Próbki przypraw i aromatów przygotowanych przez nauczyciela.

Wskazówki: Wiele różnych czynności można przeprowadzić podczas tego ćwiczenia, na przykład:

twórcze porównania- gdyby ten zapach miał reprezentować kolor (zwierzę, teren, maszynę, człowieka, zawód), to jaki?; można ćwiczenie obrócić i dobierać zapach do obiektu;

porównaj możliwie najprecyzyjniej dwa podobne smaki, na przykład śmietanki i mleka.

 

Opr. Magdalena Wojakowska